Fotball er en verdensidrett

Square

 

Fotball er en av de største idrettene uansett hvor i verden man er. Fotball engasjerer, og vekker følelser i mennesker som man sjelden ser i andre idretter. Fotball kan få sindige nordmenn til å hoppe rundt og klemme fremmede mennesker og synge i gatene. Da Norge slo Brasil i Marseille 2-1 etter ble det nesten unntakstilstand i Oslo-gatene.

På verdensbasis finnes det over 240 millioner spillere. De spiller enten i profesjonelle ligaer eller som amatører. Det er like mange hele Indonesias befolkning eller halve befolkningen i EU. Fotballen oppstod i Storbritannia, allerede tidlig på 1800-tallet. Da eksisterte den i mange ulike former, men rundt 1880-tallet ble de første klubbene opprettet. Lagene skulle ha 11 spillere som holdt ulike plasser og egenskaper. Det forskjellige plassene er:

  • Målmann
  • Forsvarer
  • Midtbanespiller
  • Angriper

Hvordan laget skal spille er det treneren som bestemmer, og det er mange ulike måter å sette opp laget på. En kjent formasjon er 4-4-2 og 4-3-3, og alle vi ha 4-4-2. Målmannen skal stå i mål, for å redde skudd og sette i gang spillet.

Moderne fotball organiseres under FIFA som er en sammenslutning av alle verdens fotballnasjoner, med en felles forståelse av spillet, og arrangering av de store turneringene som fotball-VM og EM, samt de store klubb-turneringene. Hver verdensdel har sitt eget forbund, og i Europa kalles det UEFA.

Det er den sjarmerende Gianni Infantino som er president i FIFA, etter at Joseph Blatter ble avsatt etter korrupsjonsanklager. Anklagene kommer etter spekulasjoner og avsløringer rundt pengeforbruk og tildelinger av arrangementer.

Fotball skaper stjerner som barn ser opp til og forgudes av fans verden over. På grunn av deres popularitet har prisene på spillere nådd skyhøye summer. Dette er med på å ødelegge idretten, som i seg selv er et vakkert spill med en fotball, 22 spillere, to mål og masse strategi og taktikk.

Det er til nå 10 spillere som har kostet mer enn 75 millioner euro, eller 740 millioner kroner. Til nå er det Paul Pogbas overgang fra Juventus til Manchester United som er den dyreste, på hele 105 millioner euro eller 1,04 milliarder kroner.

Det er så mye penger i fotballen, at til og med lag som rykker ned til nest øverste divisjon i England, vil få over en milliard kroner i tv-inntekter. Dette er penger som kommer i tillegg til tilskuer og sponsorpenger.

De rikeste klubbene i verden Real Madrid, Barcelona og Manchester United. De omsetter for svimlende 1660 millioner euro hvert år.

Statlig styring kan være et tiltak for å få ned pengebruken i fotballen. Det er ingenting som tilsier at fotballen drives uten korrupte ledere og institusjoner, og det merker man på usannsynlige summene og stadig økende forbruket. En liga som har et fornuftig lønnsnivå er serien i Norge, Eliteserien. Innad i Norge er den største overgangssummen på 23 millioner kroner da Rosenborg kjøpte John Carew fra Vålerenga i 1999.