VM og Norges nemesis i fotball

Square

 

Verdensmesterskapet i fotball (VM) spilles hvert fjerde år, i det landet som har fått tildelt arrangementet. Vertslandet trenger ikke å kvalifisere seg på normalt vis, men får en fribillett til turneringen. De resterende nasjonene må kvalifisere seg gjennom et gruppespill der man møter de andre lagene to ganger, en hjemmekamp og en bortekamp. Gruppene deles inn i tilfeldige grupper, men der land i Europa møter andre land i Europa, asiatiske lag møter asiatiske lag og så videre.

Fotballturneringen i VM er det mest sette idrettsarrangementet i verden, Det har blitt arrangert helt siden 1930, bortsett fra 1942 og 1946.

Det er ikke mange land som har vunnet VM, og noen har vunnet flere turneringer enn andre:

  • Brasil 5 ganger
  • Italia og Tyskland 4 ganger
  • Argentina og Uruguay 2 ganger

Sluttspillet i VM har i alt 32 lag, som alle må vinne sine respektive grupper, eller dårligst bli nummer to. Disse må spille såkalte playoff kamper. Et godt eksempel er i 2011 da ble Norge klare for EM -playoff der vinneren går videre til sluttspillet. Det er kun Brasil som har kvalifisert seg til alle sluttspillene, og må derfor regnes som det mest stabile laget gjennom historien.

Norge har også deltatt i VM, men kun 3 ganger, i 1938, 1994 og 1998. I alle VM har Norge tapt mot Italia. I 1938 ble Norge slått ut i første runde i en kamp som endte 2-1, mens i 1994 tapte Norge mot Italia i gruppespillet med sifrene 1-0, og i 1998 slo Italia Norge med 1-0 i 8-dels-finalen. Selv da Norge tok bronse i OL i 1936 var det Italia som slo Norge i semi-finalen.

Den siste gangen Norge tapte mot Italia i en viktig kamp var i 2-1-tapet i 2015 da Norge kunne ha kvalifisert seg for EM med seier.