Hva er FIFA?

Square

FIFA er en organisasjon som samler alle fotballforbundene i verden. Ingen land er for små eller store for FIFA, noe som betyr at en stemme fra Færøyene teller like mye som Tysklands. Hvert fjerde år arrangerer FIFA VM i fotball, og det neste spilles i Russland i 2018. Deretter går turen videre til Qatar i det som blir tidenes første VM i Midtøsten. FIFA har vist seg som banebrytende når det kommer til å spre fotballen til alle verdenshjørner, og organisasjonen har også vært ledende i kampen mot rasisme.

Norge kommer ikke til VM

FIFA offentliggjør også en FIFA-ranking som gir en indikasjon på hvor landene befinner seg nivåmessig. Norge hadde et veldig godt landslag på 1990-tallet, og en stund lå vi helt oppe på andreplass på rangeringen. I disse dager sliter allikevel Norges fotballag med lav rangering hos FIFA, og i skrivende stund har vi bare Finland bak oss i Norden. Til og med Færøyene ligger i skrivende stund foran oss, noe som betyr at den nye norske landslagssjefen har en stor jobb foran seg. Denne kvalifiseringen er uansett kjørt, og nå handler det om å spille inn et nytt lag som forhåpentligvis kan kjempe om en plass i EM i 2020. Deretter har vi forhåpentligvis et slagkraftig lag igjen når ballen begynner å rulle i kvalifiseringen til 2022-VM i Qatar.

Er FIFA på rett vei?

FIFA er en organisasjon som har gjennomgått mange endringer de siste årene, og Sepp Blatter måtte ta hatten sin å gå etter å ha ledet organisasjonen i en mannsalder. Blatter var ikke mors beste barn, men man kan heller ikke stikke under en stol at han pønsket ut mange gode ideer for fotballens utvikling mens han observerte den sveitsiske skylinjen gjennom organisasjonens vinduer på hovedkontoret i Zürich. Blatter skal ha ros for å ha promotert både kvinnefotballen og at tidenes første VM ble arrangert i Afrika. Den nye ledelsen kan forhåpentligvis føre dette gode arbeidet videre, samtidig som den lykkes med å gjøre FIFA til en mer oversiktlig og demokratisk organisasjon tilpasset den moderne hverdagen.